Geplaatst op

Weetjes over technische eigenschappen van een gouden ring

Goud

Wanneer goud in de natuur wordt gevonden, is dit puur. We spreken dan over 24 karaat of 100% goud. Puur goud is extreem zacht en kneedbaar en is dus niet of nauwelijks geschikt voor de productie van sieraden. Daarom wordt puur goud gelegeerd met andere edele of onedele metalen zoals zilver, palladium, koper, zink en mangaan. Dit houdt in dat bijna al het goud dat gebruikt wordt voor de productie van sieraden een legering is.

Legering

Een legering is een mengsel van 2 of meer metalen die door smelten wordt verkregen. Een legering van 14 karaat goud heeft een zuiverheid van 58,5% puur goud, bij 18 karaat is de zuiverheid 75% en bij 22 karaat is dit 91,6%. De overige percentages bestaat uit andere edele of onedele metalen. Welke metalen dit zijn is afhankelijk van de gewenste goudkleur.

Kleur

Geel-, rosé- en roodgoud zijn legeringen van goud, zilver en koper, groengoud is een  legering van uitsluitend goud en zilver. Donkergrijs goud is een legering van goud, palladium en ruthenium en witgoud is een legering is van goud, palladium en zilver. De verhoudingspercentages van goud, koper en zilver bepalen de kleur van geel-, rosé- en rood goud, terwijl het percentage palladium bepalend is voor de kleur van witgoud. Hoe meer koper aan de mix wordt toegevoegd, hoe dieper en roder een tint zal zijn. Voor een 18 karaat roségouden ring is de verhouding 75% goud, 22,5% koper en 2,5% zilver. Liever een wat lichtere rosé tint (abrikoos)? Dan is de verhouding koper 20% en zilver 5% de juiste verhouding.

Hardheid

De hardheid van een trouwring wordt uitgedrukt in ‘Vickers’ en wordt bepaald door het productieproces die de ring heeft ondergaan. ‘Vickers’ hardheidstest geeft inzicht hoe hard een materiaal is. Een ring met een lasnaad of een ring uit een gegoten buis heeft een aanzienlijk lagere hardheid dan een gesmede ring die vanuit een plaat wordt gestanst. Uiterlijk gezien is er geen verschil. Technisch, maar ook prijstechnisch is er wel degelijk een verschil. En niet zomaar een verschil maar een verschil die op korte termijn voelbaar en op langere termijn ook zichtbaar is! Kijk eens naar een ring van je ouders of grootouders en beoordeel de slijtage die de ring heeft ondergaan. Wat is goed en wat is slecht?  Het antwoord is simpel: ‘alle waar naar zijn geld!’

Hardheid in ‘Vickers’ van een gestanste ring in één en meer-kleuren:

Legering1 KleurMeerkleurig
14 karaat geel195-245200-240
14 karaat rosé202-268200-240
14 karaat rood200-220180-210
14 karaat wit met 11% palladium188-218175-200
14 karaat wit met 20% palladium195-230185-215
Zilver150-265
Palladium-zilver180-210140-160

Hardheid in ‘Vickers’ van een gegoten ring in één en meerkleuren:

Legering1 KleurMeerkleurig
14 karaat geel160140
14 karaat rosé165145
14 karaat wit145150
Zilver130

Prijs

De prijs van een trouwring is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren op een rijtje:

Merk

Of het nou om een kledingstuk gaat, een parfum, een tas, een horloge of een auto, de meeste van ons zijn gevoelig voor een merk. Een Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Armani, Porsche, Mercedes, Audi, Rolex…, allemaal merken waarbij het merk of logo prominent in beeld is. Dit bekende verschijnsel, ook wel ‘logomania’genoemd, laten we een product zien die zich kwalitatief, maar zeker prijstechnisch duidelijk onderscheidt van een ander merk.

Geldt dit ook voor een trouwring? Ja en nee. ‘Nee’, omdat we aan de buitenkant van de ring niet kunnen zien welke merk aan onze vinger zit en ‘Ja’ omdat de hogere prijs het directe gevolg is van betere kwalitatieve en technische aspecten van de ring.

Waar, hoe en waarmee wordt het gemaakt?

Waar wordt het gemaakt? Nederland, Duitsland, Japan, Zwitserland of is het China, Thailand, Taiwan, Turkije?

Hoe wordt het gemaakt? Is het een oneindige ring, of is deze gesoldeerd, gesmeed of juist gegoten?

Waarmee wordt het gemaakt? Goudwinning is een schadelijk proces dat lokale economieën en ecosystemen beschadigt. Gelukkig zijn er steeds meer RJC (Responsible Jewellery Council) gecertificeerde fabrikanten waarbij de duurzame productie steeds meer terrein wint. De associatie is opgericht in 2005 om standaarden voor een globaal leverketen vanaf de mijn tot de verkoop te bepalen. Denk daarbij aan bedrijfsethiek, mensenrechten, sociale verantwoordelijkheid, energievoorziening etc. De 2 bekende gecertificeerde RJC trouwringenmerken zijn de Duitse Eduard G. Fidel (EGF) en August Gerstner.

Sommige leveranciers, waaronder de Japanse mokume gane kunstenaar Jaume Labro, gaan een stap verder door uitsluitend gebruik te maken van gerecycled- ook wel ethisch goud genoemd. Ethisch goud is niet alleen vriendelijk voor onze planeet, maar is tevens de puurste vorm van goud op de markt. Als het eenmaal is verfijnd, worden alle onzuiverheden volledig verwijderd waardoor de kwaliteit ervan onaangetast blijft.

Samenvattend

Een ring is een ring, voor sommigen een feit, voor sommigen een fabel. Ben jij een type die het niet uitmaakt waar, hoe en door wie een ring wordt gemaakt dan is dat natuurlijk een feit. Ben je wel benieuwd waar, hoe en door wie deze is gemaakt, vraag er naar. Je hebt als koper het recht om te weten wat je koopt. Is de ring gestanst, gegoten of gesoldeerd, wat is de hardheid, hoeveel procent palladium, waar is het gemaakt…Een trouwringjuwelier die zich gespecialiseerd heeft in trouwringen zal vrij simpel al je vragen kunnen beantwoorden. Weet hij of zij jouw vragen niet te beantwoorden dan weet je direct waarin het prijsverschil zit. Verder kijken is dan een overweging waard.