Het Keurmerk Trouwen van Le Mariage - Nederlandse TrouwBranche Organisatie

Verlovingsring kopen?
De uitgebreide handleiding vind je hier

Verlovingsring kopen

Waar je op moet letten bij het kopen van een verlovingsring

Je hebt in je hoofd de beslissing gemaakt, je gaat verloven! Je bent klaar voor de volgende stap!
Een mooie en weloverwogen keuze maar dan komt het: hoe ga je dit aanpakken?

Natuurlijk is de timing belangrijk. Heeft jouw aanstaande verloofde al een vermoeden dat er een aanzoek aan zit te komen? Pak dan een moment waarop ze het niet verwacht zodat je haar alsnog kunt verrassen. Bijvoorbeeld tijdens een gebeurtenis die eigenlijk in het teken van jóu zou moeten staan zoals je verjaardag of afstuderen. Of nét een dag voor of na een belangrijke dag. Timing is essentieel voor het verrassingseffect!

Ook de plek is belangrijk. Het hoeft niet altijd spectaculair of groots te zijn. Een intieme setting of gewoon thuis kan even mooi zijn. Een plek die voor jullie een speciale betekenis heeft, geeft natuurlijk wel een extra dimensie aan het aanzoek. Ook een plek waar jullie samen voor het eerst zijn maar die gewoon betoverend mooi of heel gaaf is laat een blijvende indruk achter. En het is natuurlijk leuk om hier af en toe naar terug te gaan om jullie moment weer te herbeleven.

Ok, je weet wanneer je het wilt doen, je weet waar (en hebt hopelijk de toestemming van je aanstaande schoonvader geregeld) maar dan. Dan komt dan hele belangrijke onderdeel. Hét onderdeel waar iedereen als eerste naar vraagt als jullie je verloving aankondigen, DE RING!

De juiste verlovingsring uitzoeken vergt een goede voorbereiding en soms ook wat leugentjes om bestwil. Weet jij bijvoorbeeld de ringmaat van je aanstaande? Zo niet, probeer dit niet te gaan polsen bij jouw aanstaande want daar zou je de verrassing weleens mee kunnen verraden. Het slimste is om een ring mee te nemen en de maat hiervan door de juwelier op te laten nemen. Probeer er wel op te letten dat dit een ring is die ook daadwerkelijk van de juiste vinger komt want niet iedereen draagt zijn/haar ringen altijd om de ringvinger. Weet je de maat niet dan is er bij sommige specialisten ook de mogelijkheid om een dummyring mee te nemen voor het aanzoek en de echt versie hierna op maat te laten maken. Wil je graag het aanzoek doen met de echte versie en ben je niet zeker van de maat dan zal een goede juwelier je hier achteraf altijd mee helpen. De meeste verlovingsringen zijn heel makkelijk op maat te maken. Het is dus wel het fijnst om de ring bij een daadwerkelijke specialist te kopen en niet online omdat er achteraf vaak nog wel iets aangepast moet worden.

Er zijn natuurlijk verschillende keuzes. Draagt ze veel zilver dan past witgoud het beste en draagt ze al veel geelgoud dan is dit natuurlijk het mooiste. Draagt ze van alles door elkaar maar houdt ze erg van klassiek dan vindt ze waarschijnlijk geel de juiste kleur voor een verlovingsring.

Bedenk goed dat in de meeste gevallen de ring speciaal voor jouw verloofde gemaakt gaat worden. Dit duurt vaak een week of drie dus begin ver genoeg van te voren met jouw zoektocht.

Hier zijn veel verschillende keuzes in. Wanneer je budget het toelaat, ga dan voor 14 of 18 karaats goud. Dit is een mooi, hoogwaardig materiaal en gemakkelijk aan te passen wanneer in de toekomt de maat veranderd moet worden bijvoorbeeld. Een verlovingsring gaat ook niet meer af maar wordt tegenwoordig de rest van het leven gedragen. Het blijft een gebruiksvoorwerp en alles wat aan de pols of hand wordt gedragen is onderhevig aan slijtage. Het moet dus zeker een sterk materiaal zijn. Zilver is bijvoorbeeld een stuk zachter dan goud en dit is duidelijk te merken na een aantal jaren. Wil je echt uitpakken dan kun je kiezen voor platina 950. Het meest exclusieve materiaal. Het voordeel van platina is ook dat het kleurvast is. Het materiaal is wit van nature waar bijvoorbeeld witgoud van zichzelf een wat gelere gloed heeft. Dit wordt witter gemaakt met behulp van een laag rhodium aan de buitenkant. Deze rhodiumlaag slijt er altijd af met dragen maar kan op ieder moment weer opnieuw aangebracht worden om de ring weer als nieuw te maken.

Benieuwd naar onze collectie verlovingsringen?

Bekijk onze verlovingsringen

   Type verlovingsringen

De meest klassieke en nog steeds meest gedragen verlovingsring is de solitair. Een fijne ring met een mooie, hooggeplaatste diamant. Vraag aan een willekeurige vrouw hoe haar verlovingsring eruit moet zien en de meesten zullen deze ring omschrijven. Het geeft ook een duidelijk signaal af dat de dame in kwestie verloofd is, ook niet geheel onbelangrijk ;) . Uit praktisch oogpunt kan een opstaande steen soms niet handig zijn en dan zijn er natuurlijk ook talloze variaties van ringen waar een diamant in of tussen geklemd zit. Het zou tenslotte zonde zijn als de ring alleen in het weekend gedragen kan worden.

Natuurlijk is ook de steenkeuze belangrijk. Misschien heeft jouw aanstaande een uitgesproken smaak en een voorkeur voor kleur, dan kun je in praktisch elke ring een kleursteen of een gekleurde diamant laten zetten. Dit zien we steeds vaker in het huidige modebeeld maar voor de meeste vrouwen is de klassieke witte diamant nog steeds de ultieme steen. Let op de vier c's: Cut, Clarity, Colour en Carat. Dit betreft een combinatie van Slijpsel, Helderheid, Kleur en Grootte.

Probeer op al deze vlakken in de top 3 te blijven. Diamant begint bij D, dit is de hoogste kleur, en loop door tot Z. Probeer tussen de D en de H te blijven. Dit varieert van blauwwit tot wit, hieronder worden de diamanten getint en gelig en dit is zonde. Qua helderheid zitten de beste stenen tussen If (internally flawless oftewel loepzuiver) en Si (small inclusions). Ga je lager dan worden de stenen troebel en hebben zij minder schittering.

De prijs hangt voor een groot deel af van de grootte van de diamant. De grootte hangt volledig af van het budget dat jij er zelf voor uit wilt trekken. Van oudsher hoort een verlovingsring een maandsalaris te kosten en in sommige gebruiken zelfs twee of drie! Dit beslis jij natuurlijk voor jezelf maar bedenk hierbij dat de verlovingsring voor veel vrouwen de mooiste ring is die zij ooit gaat dragen. Vaak is hij zelfs mooier, en vaak ook kostbaarder dan de trouwring. Het is de ring waar alles mee begint en waar zij altijd met veel liefde en plezier naar zal kijken.

  Verschillende diamantvormen

Er zijn verschillende diamantvormen maar de rondgeslepen diamant (briljant geslepen) is het meest optimale slijpsel en heeft dus de meeste schittering. De vierkant en rechthoekig geslepen diamanten, de princess en baguette zijn wat meer ingetogen. Dit komt doordat zij een groter oppervlak hebben aan de bovenkant en minder facetten. Houdt jouw aanstaande dus van wat opvallender dan zijn briljanten de juiste keuze. Bij sommige ringen ligt de nadruk op de manier waarop de ring gezet is, die kan heel creatief of apart zijn en bij andere ringen is de zetting juist zo fijn mogelijk, zodat de nadruk echt op de diamant zelf ligt.

Hou er bij de ringkeuze ook rekening mee of je denkt dat jouw aanstaande haar trouwring tegen haar verlovingsring wil gaan dragen. Dit wordt heel veel gedaan maar hier is niet elke ring geschikt voor. Kies dus een ring waarvan de steen hoog genoeg is om iets onder te schuiven zodat de ringen echt naadloos tegen elkaar aan gedragen kunnen worden. Denk hier ook aan als je een ring in gedachten had die een middensteen heeft en diamantjes naast de middensteen. Hiermee beperk je de keuze voor de trouwring omdat hier vaak een ring zonder iets erop het mooiste bij staat. Ander kan het gauw teveel worden. Dit kan een belangrijk punt zijn voor haar en als je haar zelf de keuze wilt geven van het combineren of het los dragen, kies dan een ring die in elk geval makkelijk gecombineerd kan worden.

Heb je écht geen idee wat jouw aanstaande wil, leuk vindt of van jou verwacht dan kun je natuurlijk altijd een hulplijn inschakelen in de vorm van een familielid, moeder of een goede vriendin. Zij kunnen met je mee gaan, je adviseren en soms ook even model staan zodat je ze echt aan een hand kunt zien. Heel af en toe wordt er een aanzoek gedaan zonder ring en wordt de verlovingsring samen uitgezocht maar diep in haar hart wil eigenlijk elke vrouw het liefste verrast worden. Ook als ze zelf misschien iets anders had gekozen, dan nog is de ring die jij met moeite voor haar hebt uitgezocht de allermooiste die zij zich kan wensen. Mocht je heel erg twijfelen kun je dit ook van tevoren bespreken met de specialist. Misschien kun je de afspraak maken dat, mocht ze hem echt niet mooi vinden, jullie samen iets anders uitzoeken. In dit geval zul je vaak een dummyring meekrijgen voor het aanzoek en zal de echte ring pas na het aanzoek voor jullie gemaakt worden.

Dan als laatste maar zeker niet onbelangrijk: laat je goed informeren en spreek af bij een echte specialist die met je meedenkt, flexibel is en de tijd voor je neemt. Het is een keuze voor het leven en hier wil je geen spijt van krijgen. Veel succes!

Benieuwd naar onze collectie verlovingsringen?

Bekijk onze verlovingsringen
trouwzaak alkmaar verlovingsringen
trouwzaak alkmaar trouwringen
trouwzaak alkmaar ringen kopen
verlovingsringen alkmaar
Ga terug
  • 12-03-18