Het Keurmerk Trouwen van Le Mariage - Nederlandse TrouwBranche Organisatie

Materialen

Trouwringen kunnen vervaardigd worden in edelmetalen zoals zilver, goud, palladium en platina of onedele metalen als titanium, zirkonium, staal en wolfram. Het grote verschil tussen de twee is dat edelmetalen bijna niet reageren op andere stoffen en onedele metalen wel. Met de huidige technologieën is het wel denkbaar dat al deze materialen gecombineerd kunnen worden tot één ring. Dé mooiste ring voor dé mooiste dag.

Platina is het meest edele en duurzame metaal op aarde. Het is een taai, hard edel en zilverachtig metaal dat door en door wit is van kleur. Het heeft een prachtig glanzend oppervlak en is gegarandeerd hypoallergeen, wat inhoudt dat er geen huidirritatie kan optreden. Ondanks de huidige lagere koers ten opzichte van goud, zullen platina ringen in verhouding altijd duurder zijn dan gouden ringen. Het prijsverschil is een combinatie van hogere maaklonen, een intensiever arbeidsproces en het hoger soortelijk gewicht. Omdat platina bijna in haar zuiverste vorm wordt gebruikt, zal het gewicht van een identieke 14 karaat witgouden ring ruim 50% hoger liggen. Volgens de Nederlandse wetgeving mag een sieraad als platina worden verkocht mits het platinagehalte minstens 95% is. Alle overige gehaltes vallen onder de noemer platinahoudend metaal.

Puur goud is een geel en zacht edelmetaal dat in zuivere vorm nauwelijks te verwerken is tot een bruikbaar sieraad. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat waarbij 24 karaat 100% zuiver goud is. De meest verkochte goudlegering in Nederland is 14 karaat, waarin 58,5% zuiver goud is verwerkt, gevolgd door 18 karaat met 75% zuiver goud. Trouwringen met hogere gehaltes worden veelal gekoppeld aan de cultuur en het land van herkomst van de persoon die het gaat dragen. Door de enorme prijsstijging van goud in de afgelopen jaren is de vraag naar lagere legeringen sterk toegenomen. Trouwringen in 8 karaat met 33,3 % zuiver goud en 9 karaat met 37,5 % karaat zuiver goud zijn zeker via de online verkopen niet meer weg te denken. Belangrijk om te weten is dat de Nederlandse wetgeving goud zodanig bestempeld dat het pas goud genoemd mag worden als het minimaal 50% zuiver goud bevat. Alles wat onder dit percentage ligt, is dus geen goud en mag wettelijk geen goud worden genoemd. In plaats van goud is er sprake van goudhoudend metaal van 33,3% of 37,5% goud.

Kleur van goud

We hebben niet allemaal dezelfde smaak maar gelukkig is tegenwoordig bijna alles mogelijk. De technische ontwikkelingen en de enorme innovatieve drift van een aantal trouwringproducenten heeft geleid tot meer dan alleen geel-, wit- of roodgoud. Naast het populaire roségoud is er ook abrikoosgoud, zwartgoud, blauwgoud, groengoud, paarsgoud etc. Al deze soorten goud ontstaan door goud te mengen met andere metalen. Hier volgt een korte omschrijving hoe de kleuren worden verkregen.

Geelgoud wordt verkregen door goud te mengen met zilver en koper.

Witgoud wordt verkregen door goud te mengen met palladium en zilver en een percentage zink, koper, tin en soms mangaan. In sommige landen wordt witgoud verkregen door toevoeging van nikkel wat volgens de Nederlandse Warenwetregeling niet is toegestaan. Dit is de belangrijkste reden dat Le Mariage geen enkele trouwring verkoopt die niet binnen de EU is geproduceerd. De prijs-kwaliteitverhouding van witgoud wordt bepaald door het percentage palladium dat aan het goud is toegevoegd. Witgoud wordt in het algemeen nabehandeld met rhodium, een hoog glanzend edelmetaal dat net als palladium bij de platina groep behoort. Rhodium is wit van kleur, extreem hard en duurzaam en wordt als laag aan de oppervlakte van de ring aangebracht om de witte kleur zo lang mogelijk te behouden. Afhankelijk van het gebruik, zal deze rhodiumlaag na een tijd gaan slijten waardoor de oorspronkelijke kleur van witgoud tevoorschijn komt. Dan is het pas zichtbaar of de kwaliteit van de witgouden ring in verhouding staat tot de betaalde prijs. Hoe geler de kleur, hoe lager het percentage palladium.De ring zal in dit geval vaker gerhodineerd moeten worden. Dit waarneembare kwaliteitsverschil verklaart de enorme prijsverschillen tussen de merken.

Zwartgoud wordt verkregen door een legeringproces waarbij gebruik wordt gemaakt van zwavel en zuurstof of door toepassing van lasertechnieken waarbij blijvende wijziging van de moleculenstructuur optreedt. Een andere veelgebruikte methode is een oppervlaktebehandeling waarbij goud met een zeer harde rutheniumlaag wordt bedekt.

Rood- & roségoud wordt verkregen door goud te mengen met koper. Hoe meer koper des te roder de kleur.

Groengoud wordt verkregen door goud te mengen met zilver en cadmium. Door geen koper toe te voegen, ontstaat een warme groen gele kleur die in combinatie met witgoud prachtig accentueert.

Grijsgoud wordt verkregen door toevoeging van ijzer.

Palladium is naast platina het enige edelmetaal dat in zuivere vorm gebruikt kan worden. Hiervan wordt een trouwring gemaakt die qua technische eigenschappen te vergelijken is met een witgouden ring. Palladium behoort net als rhodium en ruthenium tot de platina groep. Het heeft net als platina een zilverachtig witte kleur, het is door en door wit, duurzaam en zeer goed te combineren met geel-, wit-, rosé- en roodgoud. Het grote voordeel van palladium trouwringen was altijd de prijs. De recente spectaculaire koersstijging van palladium heeft dit grote voordeel echter teniet gedaan. Ter illustratie de palladiumkoers wat in februari 2016 wa $ 467/troy ounce. De koers februari 2019 was $ 1377/troy ounce! Een koersstijging van bijna 300%!

Diamant, in het Grieks "adamas" betekent onverslaanbaar. Dit is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Hierbij is het zeer eenvoudig van samenstelling, namelijk gekristalliseerde koolstof. Door de ruwe diamant op een bepaalde manier te bewerken, verandert dit doorzichtige en stralende stuk kristal in een lichtkracht waar de zonnebundels prachtig op terugkaatsen. De schittering, de kleuren, de slijpvorm en de grootte van de diamant zullen uiteindelijk bepalend zijn voor het prijskaartje voor deze fascinerende steen.

Meer uitleg over diamanten? Kijk dan op onze pagina over verlovingsringen

Zilveren trouwringen worden in Nederland niet veel verkocht. Dit heeft met name te maken met de hardheid die ten opzichte van goud, palladium of platina aanzienlijk lager is. Toch zijn er leveranciers waaronder EGF die zich hebben gespecialiseerd in het vervaardigen van zilveren ringen waarbij de hardheid gelijk is aan die van goud. Door toevoeging van palladium aan zilver ontstaat een zilveren ring die dezelfde kwalitatieve eigenschappen heeft als een witgouden ring. Dit is dé uitkomst voor alle mannen die uit geloofsovertuiging geen goud mogen dragen. Ook dit is Le Mariage, geen juwelier met trouwringen maar dé trouwringen juwelier.
Titanium ringen worden vaak geassocieerd met modern, design en futuristisch. Toch is dit imago de afgelopen jaren sterk afgenomen. Door toepassing van de moderne technieken is dit super harde, extreem lichte en hypoallergene metaal goed bewerkbaar in combinatie met andere metalen en edelmetalen. Een groot nadeel van titanium is de vervormbaarheid. Door het hoge smeltpunt is het niet te snijden of te solderen waardoor vergroten of verkleinen van een titanium ring onder normale omstandigheden nagenoeg niet realiseerbaar is.

Witgoud wordt verkregen door goud te mengen met palladium en zilver en een percentage zink, koper, tin en soms mangaan. In sommige landen wordt witgoud verkregen door toevoeging van nikkel wat volgens de Nederlandse Warenwetregeling niet is toegestaan. Dit is de belangrijkste reden dat Le Mariage geen enkele trouwring verkoopt die niet binnen de EU is geproduceerd. De prijs-kwaliteitverhouding van witgoud wordt bepaald door het percentage palladium dat aan het goud is toegevoegd. Witgoud wordt in het algemeen nabehandeld met rhodium, een hoog glanzend edelmetaal dat net als palladium bij de platina groep behoort. Rhodium is wit van kleur, extreem hard en duurzaam en wordt als laag aan de oppervlakte van de ring aangebracht om de witte kleur zo lang mogelijk te behouden. Afhankelijk van het gebruik, zal deze rhodiumlaag na een tijd gaan slijten waardoor de oorspronkelijke kleur van witgoud tevoorschijn komt. Dan is het pas zichtbaar of de kwaliteit van de witgouden ring in verhouding staat tot de betaalde prijs. Hoe geler de kleur, hoe lager het percentage palladium. De ring zal in dit geval vaker gerhodineerd moeten worden. Tekort aan palladium in een witgouden ring is zelfs voor een leek binnen een paar maanden waarneembaar. Dit kwaliteitsverschil verklaart de enorme prijsverschillen tussen de merken.

Het materiaal van de trouwring bepaalt de kleur.

Wil je ons bezoeken?

Maak een afspraak